Upptäck området

Upptäck området

Djurö

Upptäck nationalparken Djurö mitt ute i innanhavet Vänern. Efter den ca 45 min långa båtresan från Mariestad når man ö-riket som bär på mycket historia och bjuder på unika naturupplevelser. Det är just avskildheten som gör Djurö nationalpark med sina runt 30 öar och skär så fascinerande och förtjusande. Den gamla fyrplatsen finns bevarad på den ca 150 ha stora huvudön Djurö. De flesta öar i Djurö nationalpark har hällmarksvegetation med tallar, lavar, mossor samt blåbär- och lingonris. Fågellivet på Djurö är mycket rikt och därför ytterst spännande för fågelintresserade. I början av 1900-talet planterade man in däggdjur som rådjur och hjort på Djurö, än idag finns en dovhjortstam på ca 15 djur.

Boka en båtresa ut till Djurö, vandra på vandringsslingan som finns på ön och njut av känslan av avskildhet och ro. Det finns möjlighet att boka en kunnig guide som följer med på turen. Fika går att ordna.

Brommö/Torsö

Att komma ut till ö-riket runt Torsö och Brommö med båt är en fantastisk upplevelse!

På huvudön Torsö, som sedan 1994 har en broförbindelse från fastlandet, bor ca 600 människor året runt. Här finns vacker och omväxlande natur med skog, lantbruksmark och natursköna strandområden. Vandrings- och cykelleder gör det enkelt att röra sig på ön och många fina badplatser bjuder på sköna stunder.

Vi lägger till vid Laxhalls brygga, där du kan njuta av en god måltid, förslagsvis en fiskrätt från Vänern. Alldeles i närheten går färjan över till bilfria grannön Brommö, där det numera bara finns en året runt boende familj. Runt ön går en 16 km lång vandrings- och cykelled. Fantastiska stränder som Store vite sand och Rukehamn erbjuder fina badmöjligheter. Brommö bär, precis som Torsö, på mycket historia. I magasinet bredvid färjeläget på Brommö kan man titta på gamla fotografier som berättar om människorna på öarna, om sjöfartstraditionerna och om glasbruket som grundades i början av 1800-talet och som en gång i tiden har sysselsatt närmare 400 personer.

Skärgården runt Torsö är en del av Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle.

Kinnekulle

Kinnekulle, ett av våra Västgötaberg, är med sina 306 m över havet ett känt landmärke och alltid värt ett besök. Under körsbärsblomningen på våren, under soliga sommardagar och även på hösten när lövskogarnas färger skiftar. Berget har mycket att bjuda på! - Spännande historia som går tillbaka till medeltiden och ännu längre bak i tiden. Stenhuggeriepoken som började på 1800-talet och pågick ända till 1970. Unika naturupplevelser i ett flertal naturreservat som t ex Munkängarna med sin fina bokskog. Ståtliga herresäten och vandringsleder som lockar vandrare från när och fjärran. På och runt berget finns det även ett flertal mysiga caféer som erbjuder fika i natursköna miljöer.

Vi lägger till i Hällekis hamn varifrån det inte är långt att gå till Hantverksbyn Falkängen. Från tågstationen i Hällekis kan man åka med Kinnekulletåget mot Mariestad eller mot Lidköping/Göteborg. Kinnekulle är en del av Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle.

Kållandsö/Läckö

Vänern bjuder på så många vackra naturområden - Kållandsö med Ekens skärgård är en av dessa pärlor. Kållandsö är efter Torsö Vänerns näst största ö och är en del av Lidköpings kommun. Här finns idylliska Spikens fiskehamn där man inte bara kan njuta av en genuin atmosfär, utan också av Vänerns läckerheter, både i restaurangen Sjöboden eller i något av caféerna. Eller varför inte köpa med sig lite fisk och andra delikatesser från en av sjöbodarna?

På en udde i Ekens skärgård ligger det majestätiska slottet Läckö. Slottets historia går tillbaka ända till 1200-talet, men det är först på 1600-talet, under Magnus Gabriel de la Gardies tid på slottet, som Läckö fick sitt nuvarande utseende. Här erbjuds guidade turer genom slottet samt tillfälliga utställningar. En kort promenad från Läckö slott ligger Naturum Vänerskärgården - Victoriahuset med en intressant utställning om Vänerns natur och djurliv. Här finns också en restaurang där man kan fika eller äta en god, lokalproducerad måltid.

Vi lägger till både vid Läckö slotts brygga och vid Spikens fiskehamn.

Kållandsö och Läckö slott är en del av Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång